Iată și prima zi a anului 2023 în care, prin harul lui Dumnezeu ne-am trezit și am putut umbla, zi care, de această dată coincide cu una de Duminică și inevitabil o asociem cu startul, cu începutul. Astăzi în mica noastră comunitate provocarea a venit prin textul de la începutul cărții lui Iosua unde Dumnezeu îi dă porunci lui Iosua pentru acțiune, altfel de acțiune. În urma meditării la acest text și în urma mesajului pe care fratele Dumitru Ambrosi l-a adus ca provocare pentru rugăciune, mă văd îmboldit să scriu câteva idei care vor fi benefice fiecăruia.

Dumnezeu schimbă lucrurile

Poporul Său era rătăcitor prin pustiu de câțiva ani, mergeau în derivă datorită păcatului și nu își atingeau ținta. Nu știu dacă vă imaginați ce înseamnă ca ani, zeci de ani, să cauți destinația și să nu o atingi, părea totul pierdut DAR Dumnezeu a ales, ca la moartea lui Moise, să provoace un om să împlinească această acțiune, a ales ca Iosua să fie factorul de schimbare, să fie cel ce împlinește chemarea. Nu știu de câtă vreme ratezi țintele, ce anume te oprește să ajungi unde trebuie, ce te face să fii debusolat dar știu clar că Dumnezeu are un plan și mai știu iar că avem și noi provocarea de a acționa. Avem provocarea de a schimba starea lucrurilor în viața noastră.

Dumnezeu dă putere și încurajează.

Nu știu dacă putem cuantifica ce stare de dezamăgire și abandon era în popor, ce stare de lehamite și delăsare, cât de rușinați se simțeau că păreau abandonați de Dumnezeu după ce inițial, cu zeci de ani înainte ieșeau din Egipt cu alai mare, putere mare și minuni mari. Acum erau la polul opus, se învârteau dezorientați prin pustiu DAR, acum a venit vremea ca să primească îmbărbătare și încurajare. Iosua este cel care primește „porunca”: „întărește-te și îmbărbătează-te”.
Cu siguranță fiecare din noi experimentăm momente de descurajare, poate perioade întregi de sentiment de abandon, de nonsens, poate adesea simțim ca și ei că primim pedeapsa pentru păcatele altora DAR vine momentul când primim porunca „întărește-te și îmbărbătează-te” Astăzi e un astfel de moment, oricum a fost până acum, oricât de multă lipsă de sens ai trăit, astăzi primești provocarea unui nou început, provocarea de a pune lucrurile pe drumul lor, pe calea trasată. Astăzi tu și eu suntem provocați să ne ridicarăm și să acționăm

Dumnezeu dă sens

Sigur că poporul a plecat din Egipt la porunca lui Dumnezeu, dar peste ani, totul era difuz și șters, cei ce își aminteau ieșirea se duseseră la cele veșnice toți, rămăseseră doar Iosua și Caleb, nu mai era viziunea, nu mai era scopul, nu mai era chemarea vii în mintea și amintirea oamenilor din popor DAR vine Dumnezeu și dă o chemare clară, reașează lucrurile, mișcă totul după planul Său care pentru el nu era nici vechi, nici șters, nici uitat. Dă porunca să treacă Iordanul și să cucerească teritorii.
Probabil mulți dintre noi, în urma unor ani ciudați de boală, pandemie, război în vecini, probleme financiare, perspective nu tocmai roz, rămânem debusolați, ne pierdem din vedere scopurile, chemarea DAR Dumnezeu ne cheamă să trecem acele obstacole și să pășim în ciuda tuturor evidențelor (neputinței noastre și obstacolelor ce par de netrecut) Important e să pășim să facem astăzi ce putem face.

Dumnezeu dă garanții

Lui Iosua Dumnezeu îi promite că dacă acționează și nu oricum, ci respectând Cuvântul Său, dacă e fidel chemării se recomandărilor Sale, nimeni nu îi va putea sta împotrivă și subiectiv fiind nu îmi amintesc ca Iosua în fruntea poporului să fi fost înfrânt iremediabil.
Secretul și pentru noi constă în a acționa conform principiilor Dumnezeiești și consecința va fi tot aceea, nimic nu ne va putea sta împortrivă, vom birui în cele din urmă deoarece Dumnezeu e cel reprezentat de noi și acțiunile noastre. Important e să ne asigurăm că urmăm chemarea Sa, că facem lucrarea la care am fost chemați în vremea in care am fost chemați și că facem întocmai planului Său.

În consecință, porunca este să acționăm, să plecăm la drum, să urmăm planul. Poate nu întâmplător astăzi în biserica din Agârbiciu soarele lumina cu generozitate totul, copii cântau la cântările comune de răsuna sala într-o biserică în care toți erau bătrâni și neputincioși și mai mult, Cuvântul din Scriptură a fost spre acțiune, cred cu tărie că indiferent de perspectivele de la orizont noi avem menirea să trăim ASTĂZI și să facem cât de bine putem sarcinile de ASTĂZI.

Cu Dumnezeu înainte!